Perbandingan metode titrasi asidi-alkalimetri dan titrasi iodometri dalam menganalisis kadar formalin pada sampel tahu
DOI:
https://doi.org/10.37304/jkupr.v12i1.12872Keywords:
Formaldehyde, Tofu, Titration, Iodimetri, Acid-baseAbstract
This study aimed to compare two titration method (acid-base titration and iodimetri) in analyze formaldehyde at sample tofu in Gondang legi sub-district, Malang District. The research used a experimental method with added variation concentration formaldehyde in tofu filtrate. Tofu filtrate with formaldehyde then be titrated with acid-base and iodimetri method. Acid-base titration used Phenolphtalein (PP) indicator and Iodimetri titration used amylum indicator. The results of study the higher the concentration of formaldehyde the volume of titration. Titration used Iodimetri method not recommended because redox reaction at iodimetri is a slow and inaccurate reaction.
Downloads
References
Fitriani Sammulia S, Poluan T, Friscia Yusri Y. Analisis Kualitatif Kandungan Formalin Pada Tahu di Pasar Jodoh Kota Batam. J Endur. 2020;5(1):144. doi : 10.22216/jen. v5i1.4585.
Mahmudah F, Gama SI, Junaiddin. Edukasi Penggunaan dan Identifikasi Bahan Pengawet pada Produk Pangan di Manunggal Jaya Kecamatan Tenggarong Seberang. ABDIKU J Pengabdi Masy Univ Mulawarman. 2023;2(1):15–9. doi : 10.32522/abdiku. v2i1. 543.
Liudianto RE, Wahyuningrum NS. Analisis Dalam Bakmi Basah Yang Beredar Di Kota Surakarta. J Farm Politek Indonusa Surakarta. 2019;3(01):1–5.
Yulisa N, Asni E, Azrin M. Uji formalin pada ikan asin gurami di pasar tradisional Pekanbaru. J Online Mhs Bid Kedokt [Internet]. 2014;1(2):1–12. Available from: https://jom.unri.ac.id/index.php/JOMFDOK /article/view/2870. doi : 10.46808/ jurnal%2 0farmasindo.v3i1
Silviana E, Fauziah F, Adriani A. Perbandingan Konsentrasi Kalium Iodat Pada Garam Jangka Produksi Matang Glumpang Dua Dari Proses Pemasakan dan Pengeringan Alami Dengan Metode Iodometri. Lantanida J. 2019;7(2):135. . doi : 10.22373/lj.v7i2.5187
Kartini W, Mukti BH. Rhodamine B and Formalin test on Elementary School food-snack in Banjarbaru city. Din Kesehat. 2017;8(1):266–73.
Hardinata W, Karimuna L, Asyik N. Analisis Kualitatif Dan Kuantitatif Kandungan Formalin Pada Produk Terasi (Shrimp Paste) Yang Diperdagangkan Di Pasar Sentral Kota Dan Pasar Sentral Wua-Wua. J Sains dan Teknol Pangan. 2022;6(6):2725–33. . doi : 10.32502/jedb.v8i1.3449
Asyfiradayati R, Ningtyas A, Lizansari M, Purwati Y, Winarsih W. Identifikasi Kandungan Formalin Pada Bahan Pangan (Mie Basah, Bandeng Segar dan Presto, Ikan Asin, Tahu) di Pasar Gede Kota Surakarta. J Kesehat. 2019;11(2). doi : 10.23917/jk.v11i2. 7666.
Kurniawati P, Dwantari IPS, Purbaningtias TE, Wiyantoko B. Verification of spectrophotometry method for free formaldehyde analysis in leather. AIP Conf Proc. 2020;2229(April). doi : 10.1063/5.0002 646.
Nuryadi, Astuti TD, Utami ES, Budiantara M. Buku Ajar Dasar-dasar Statistik Penelitian. Sibuku Media. 2017. 170 p.
Ulfa AM, Retnaningsih A, Aufa R. Penetapan Kadar Asam Lemak Bebas Pada Minyak Kelapa, Minyak Kelapa Sawit Dan Minyak Zaitun Kemasan Secara Alkalimetri. J Anal Farm. 2017;2(4):242–50.
Wati J, Hasby H. Analisis Aktivitas Antosianin dari Buah Senggani (Melastoma candidum L.), Kulit Kopi (Coffea arabica L.), dan Ubi Jalar Ungu (Ipomea batatas L.) Sebagai Indikator Asam Basa. KATALIS J Penelit Kim dan Pendidik Kim. 2021;3(2):1–6. doi : 10.33024/jaf.v2i4.2142.
Sari SA, Asterina A, Adrial A. Perbedaan Kadar Formalin pada Tahu yang Dijual di Pasar Pusat Kota dengan Pinggiran Kota Padang. J Kesehat Andalas. 2014;3(3):466–70. doi : 10.25077/jka.v3i3.178
Devi N, Erwanto D, Utomo Y. Multitek Indonesia : Jurnal Ilmiah Multitek Indonesia : Jurnal Ilmiah. Multitek Indones J Ilm. 2018;12(2):104–13.
Kurniati ID, Setiawan R, Rohmani A, Lahdji A, Tajally A, Ratnaningrum K, et al. Buku Ajar. 2015.
Ahmad Ruyat Khoerudin. kajian kandungan formalin pada produk tahu dengan metode kualitatif dan kuantitatif di Kota Bandung. Skripsi Progr Stud Teknol Pangan Univ Pasudan. 2017;32.
Wijayanti F, Djamil SL, Marfu’ati N. Pengaruh Pemberian Formalin Peroral Terhadap Kadar Ureum Dan Kreatinin Tikus Wistar. J Kedokt Muhammadiyah. 2015;2(1):39–42.
Kumari S, Goyal A, Garg M, Verma H. Introduction to Analytical Chemistry. Advanced Techniques of Analytical Chemistry: Volume 1. 2022. 1–15 p. .
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Jurnal Kedokteran Universitas Palangka Raya
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.