Strategy for Small Industry Development for Processing of Soybean-Based Tempeh From the Peatlands of Palangka Raya City
Strategi Pengembangan Industri Kecil Pengolahan Tempe Berbahan Baku Kedelai dari Lahan Gambut Kota Palangka Raya
DOI:
https://doi.org/10.59032/jpsi.v1i2.8299Keywords:
Tempe Industry, Peatlands, SWOT AnalysisAbstract
This study aims to determine the internal and external factors that can influence the development of the tempe processing industry and find out alternative strategies that can be applied in developing the tempe industry made from soybeans from the peatlands of Palangka Raya City. Data analysis was carried out using SWOT analysis to evaluate strengths, weaknesses, opportunities, and threats in the strategic planning of a small industry for processing tempeh made from soybeans from peatlands. The results of the analysis show that there are several internal and external factors that influence the development of the tempe processing industry made from soybeans from the peatlands of Palangka Raya City. There are several alternative strategies that can be implemented in developing the tempe industry made from soybeans from the peatlands of Palangka Raya City, namely maintaining the quality of tempe starting from taste, texture, aroma, improving business capital, human resources and raw materials in order to meet the high demand for tempe.
Downloads
References
Angelica, T. 2016. Implementasi Analisis Swot Dalam Strategi Pemasaran Produk Mandiri Tabungan Bisnis. Jurnal Riset Bisnis dan Manajemen Vol 4. No.3. Edisi Khusus Pemasaran & Keuangan. Fakutas Ekonomi Dan Bisnis Universitas Sam Ratulangi
Cahyadi, W. 2007. Kedelai: Khasiat dan Teknologi. Bumi Aksara. Jakarta.
Danu, K. 2019. Analisis Swot Sebagai Upaya Pengembangan Dan Penguatan Strategi Bisnis (Study Kasus Pada Ud. Gudang Budi, Kec. Lamongan). Jurnal Penelitian Ilmu Manajemen (JPIM). Volume 4 No. 2. Prodi Manajemen, Fakultas Ekonomi, Universitas Islam Lamongan.
Devi, Y. 2020. Analisis Lingkungan Internal dan Eksternal dalam Pencapaian Tujuan Perusahaan. Jurnal Jurusan Administrasi Negara FISIP Universitas Lampung. Lampung.
Dwi, S. 2014. Analisis SWOT sebagai Strategi Perusahaan dalam Memenangkan Persaingan Bisnis. Jurnal UIN Maulana Malik Ibrahim Malang. Malang.
Hamim, T. 2018. Analisis Pemasaran Pada Agroindustri Tempe Di Kota Palangka Raya. Jurnal Alumnus Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian. Vol. 13, No.2. Institut Pertanian Bogor.
Intan, K. 2020. Proses Produksi dan Karakteristik Tempe Dari Kedelai Pecah Kulit. Jurnal Program Studi Teknologi Pangan. Vol. 29, No.2. Sekolah Pascasarjana. Institut Pertanian Bogor.
Irpah, R. 2018. Analisis Strategi Pengembangan Usaha Pembuatan Tempe pada Pengrajin Tempe Bandung Kecamatan Padang Hulu Tebing Tinggi.Skripsi. Jurusan Ekonomi Islam, Fakultas Ekonomi dan Bisnis Islam. Universitas Islam Negeri Sumatera Utara. Medan.
Joharja, W. 2005. Analisis Kebijakan Industri Kecil (Ik) Tahu Dan Tempe di provinsi DKI Jakarta. Tesis. Magister Teknik dan manajemen industri. ITB. Bandung
Khusniatul, M., N. 2019. Analisis SWOT Terhadap Strategi Pengembangan Usaha Pada Kurnia Sari Katering Semarang dan Ditinjau dari Segi Bisnis Islam. Skripsi. Jurusan Ekonomi Islam, Universitas Islam Negeri Walisongo. Kota Semarang.
Rangkuti, F. 2019. Analisis SWOT Teknik Membedah Kasus Bisnis. PT. Gramedia Pustaka Utama.
Yeremi, N. 2009. Strategi Pengembangan Industri Kecil Tempe di Kecamatan Sragen Kabupaten Sragen. Skripsi. Fakultas Pertanian, Universitas Sebelas Maret. Surakarta.
Zulkarnain A, Wahyuningtias D dan Putranto TS. 2018. Analysis of IFE, EFE and QSPM matrix on business development strategy. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (Vol. 126, No. 1, p. 012062). IOP Publishing.
Downloads
Published
Versions
- 2022-12-01 (2)
- 2022-12-01 (1)