APLIKASI PUPUK ORGANIK CAIR SUMBER NITROGEN DAN INTERVAL PEMBERIAN AIR PADA PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN SELADA MERAH

APLICATION OF LIQUID ORGANIC FERTELIZER NITROGEN SOURCE AND WATERING INTERVAL ON THE GROWTH AND YIELD OF RED LETTUCE PLANTS

Authors

  • Lenny Mooy Politeknik Pertanian Negeri Kupang
  • Lena Walunguru Politeknik Pertanian Negeri Kupang
  • Yunus K. Remitana Politeknik Pertanian Negeri Kupang
  • Theresia Ginting Politeknik Pertanian Negeri Kupang

DOI:

https://doi.org/10.36873/agp.v25i02.15386

Keywords:

Organic liquid fertilizer, nitrogen source, water, red lettuce

Abstract

The growth and produce of red lettuce are influenced by plant growth factors such as the availability of nutrients and water content in planting medium. This study aims to determine the growth and produce of red lettuce by using liquid organic fertilizer and watering intervals. This research employed Randomized Block Design (RBD) Factorial consisting of 12 combinations of treatments and                          3 replications with the first factor tested was liquid organic fertilizer consisting of 4 levels namely: without organic liquid fertilizer; Liquid organic fertilizer from tofu pulp; liquid organic from chicken manure; and liquid organic fertilizer from lamtoro leaf. The second factor was the interval of watering: interval 1, 2, and 3 days. The parameters observed were plant height, leaf chlorophyll, wet weight, and dry weight. The results showed that the organic fertilizer treatment of tofu dregs gave the best result of plant height at 2 weeks after planting (WAP) (14.71 cm), 3 WAP (18.19 cm), 4 WAP (23.11 cm), leaf chlorophyll (21.89 mg l-1), wet weight (0.175 g), and dry weight (0.037 g).  The treatment of once a day watering interval gave the best result of plant height 2 WAP (15.04 cm), 3 WAP (18.73 cm), 4 WAP (24.17 cm), leaf chlorophyll (20.68 mg l-1), Wet weight (0.183 g), dry weight (0.0038 g), while watering interval once every 3 days gave the highest water efficiency (0.026), and the treatment of liquid organic fertilizer of tofu and once a day watering interval gave the highest wet weight (0.189 g).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Gaspersz. 1995. Metode Perancangan untuk Ilmu-Ilmu Pertanian, Teknik dan Biologi. Penerbit CV. Armico. Bandung.

Hambamarak, K. H. 2014. Karakteristik Fisik dan Kimia Pupuk Organik Cair Dari Tiga Jenis Kotoran Hewan. Politeknik Pertanian Negeri. Kupang.

Hanafiah, K, A. 2014. Dasar-Dasar Ilmu Tanah. PT Raja Grafindo Persada. Jakarta. 359 hal.

Makiyah, M. 2013. Analisis Kadar N, P dan K Pada Pupuk Cair Limbah Tahu dengan Penambahan Tanaman Matahari Meksiko. Universitas Negeri Malang. Semarang.

Marlina, S. 2016. Analisis N Dan P Pupuk Organik Cair Kombinasi Daun Lamtoro Limbah Tahu dan Feses Sapi. Universitas Muhammadyah. Surakarta.

Marsha, N. D., Aini, N. dan Sumarni, T. 2014. Pengaruh Frekwensi dan Volume Pemberian Air pada Pertumbuhan Tanaman Crotalaria mucronate Desv. Jurnal Produksi Tanaman, 2 (8), 673 - 678.

Marzukoh, R. U., Sakya, A. T., dan Rahayu, M. 2016. Pengaruh Volume Pemberian Air terhadap Pertumbuhan Tiga Varietas Tomat (Lycopersicum esculentum Mill). Agrosains 15(1): 12-16, 2013; ISSN: 1411-5786.

Narwastu, M., E.R. Asie, dan L. Supriati. 2014. Tanggapan Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Melon (Cucumis melo L) Akibat Perbedaan Posisi Pemangkasan Buah dan Pemberian Hormon Tumbuh Pada Tanah Gambut Pedalaman. Jurnal Agri Peat 15(1) : 34-40.

Ngaisah, S. 2014. Pengaruh Kombinasi Limbah Cair Tahu dan Kompos Sampah Organik Rumah Tangga pada Pertumbuhan dan Hasil Panen Kailan. Universitas Islam Negeri. Malang.

Ritonga, Mhd. Nau, Aisyah Siti, Mara Judan Rambe, Siskaini Rambe, and Seri Wahyuni. 2016. “Pengolahan Kotoran Aayam Menjadi Pupuk Organik Ramah Lingkungan.” Jurnal Manajemen Bisnis Transportasi Dan Logistik Vol. 3 No. (2):117–22.

Subin, E. R. 2016. Pengaruh Pemberian Konsentrasi Pupuk Organik Cair Daun Lamtoro Terhadap Pertumbuhan dan Produkstivitas Tanaman Sawi Caisim. Universitas Sanata Dharma. Yogyakarta.

Wahyuningsih, I., Agus Suryanto dan Koesrihart. 2015. Pengaruh Interval Pemberian Air Dan Dosis Nitrogen Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Kalian Varietas Nova. Jurnal Produksi Tanaman, Volume 3, Nomor 4, Juni 2015, hlm. 338 – 344.

Oviyanti F., Syafirah dan N, Hidayah. 2016. Pengaruh Pemberian Pupuk Organik Cair Daun Gamal (Gliricidia sepium) terhadap Pertumbuhan Tanaman Sawi (Brassica juncea L.). Jurnal biota, 2 : 61-67.

Pardosi, A. H., Irianto dan Mukhsin. 2014. Respons Tanaman Sawi terhadap Pupuk Organik Cair Limbah Sayuran pada Lahan Kering Ultisol. Prosiding Seminar Nasional Lahan Suboptimal. Universitas Jambi. Jambi.

Lestari, B.K. 2016. Pengaruh Kombinasi Pupuk Kandang Sapi dan Abu Sabut Kelapa sebagai Pupuk Utama dalam Budidaya Tanaman Brokoli (Brassica oleracia L.). Journal of Agro Science, 4(2).

Syam, Netty, Suriyanti Suriyanti, and Lilla Hasni Killian. 2017. “Pengaruh Jenis Pupuk Organik Dan Urea Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Seledri (Apium Graveolus L.).” AGROTEK: Jurnal Ilmiah Ilmu Pertanian 1(2):43–53. Doi: 10.33096/Agrotek.v1i2.36.

Downloads

Published

30-10-2024