RESPON PERTUMBUHAN DAN HASIL TANAMAN SEMANGKA (Citrullus vulgaris Schard) AKIBAT PEMBERIAN POC LIMBAH BUAH BUAHAN DI TANAH GAMBUT
Plant Growth and Yield Response Watermelon (Citrullus vulgaris Schard) due to Application of Liquid Organic Fertilizer of Fruit Waste on Peat Soils
DOI:
https://doi.org/10.36873/agp.v23i2.5970Keywords:
Liquid organic fertilizer, watermelon varieties, peat soilAbstract
This study aims to determine the best interaction between watermelon varieties and the application of liquid organic fertilizer from fruit waste, the best dose, and the suitable varieties for cultivation on peat soils. The design used was a 4 x 2 factorial RCBD (Randomized Completely Block Design) with 3 replications. The factors studied arethe variety (V) consists of two levels, namely: V1: Amara F1, V2: Garnis F1, and liquid organic fertilizer (P), consists of four levels, namely: P0: 0/liter of water, P1: 30 mL +970 mL of water/plot, P2: 60 mL+940 mL of water/plot, P3: 90 mL+910 mL of water/plot. The results showed that there was no interaction between varieties and liquid organic fertilizers. The varieties had a significant effect on plant length, the number of leaves, flowering time, and fruit length. The suitable variety was Garnis F1. The liquid organic fertilizers had a significant effect on fruit weight per plot, and fruit diameter with the best dose of 30 mL+970 mL of water/plot on the Garnis F1 variety. The highest fruit sweetness rate (7.72 Brix) at the best dose 90 mL+910 mL of water/plot on the Garnis F1 variety
Downloads
References
Alihamsyah, T., Sarwani, M., Jumberi, A., Ar-Riza, I., Noor, I., & Sutikno, H. 2003. Lahan Rawa Pasang Surut Pendukung Ketahanan Pangan dan Sumber Pertumbuhan Agribisnis. Balai Penelitian Pertanian Lahan Rawa, 53.
Alvieta, D. 2017. Pengaruh Pemberian Dosis Pupuk Kalium dan Konsentrasi Giberelin Terhadap Hasil Tanaman Melon (Cucumis melo L.). Universitas Jember.
Amin, F., Adiwirman, A. & Yoseva, S. 2015. Studi Waktu Aplikasi Pupuk Kompos Leguminosa Dengan Bioaktivator Trichoderma SP. Terhadap Pertumbuhan Dan Produksi Tanaman Cabai Merah (Capsicum Annuum L.) (Doctoral dissertation, Riau University).
Ayu, A. S., Juhriah, A. S., & Hasyim, Z. 2014. Pertumbuhan dan Produksi Melon (Cucumis melo L) Varietas Action dengan Penggunaan Pupuk Organik Cair (POC) Vermikompos. Makassar: Universitas Hasanuddin.
[Balitbu Tropika] Badan Penelitian Tanaman Buah Tropika. 2016. Varietas Semangka Sherif Saga Agrihorti. litbang.pertanian.go.id. Diakses pada tanggal 21 November 2021
Badan Pusat Statistik Provinsi Kalimantan Tengah. 2020. Produksi Tanaman Semangka 2015-2019 Provinsi Kalimantan Tengah.
Ekawati, E., & Muktiani, A. 2015. He Effect Of The Use Of L. Plantarum Starter On A Complete Ration Silage Made From Water Hyacinth On Consumption Of Nitrogen Free Extract (Nfe), Partial Volatile Fatty Acids (Vfa) Production, Methane Production, And Blood Glucose Concentration of Sheep. Jurnal Ilmu dan Teknologi Peternakan, 4(1): 1-6.
Geovannoni, J. J. 2004. Genetic Regulation of Fruit Development and Ripening. The Plant Cell, 16: 170-180
Hayati, M., Marliah, A., & Fajri, H. 2012. Pengaruh varietas dan dosis pupuk SP-36 terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman kacang tanah (Arachis hypogaea L.). Jurnal Agrista, 16(1): 7-13.
Hilman, Y., Muharam, A., & Dimyati, A. 2003. Teknologi agro-produksi dalam pengelolaan lahan gambut. Makalah disajikan pada Lokakarya Nasional Pertanian Lahan Gambut, Pontianak, 15-16.
Mangoendidjojo, W. 2003. Dasar - Dasar Pemuliaan Tanaman. Kanisius. Yogyakarta
Marjenah., Kustiawan, W., Nurhiftiani, I., Sembiring, M. H. K. & Ediyono. P. R. 2017. Pemanfaatan Limbah Kulit Buah-Buahan Sebagai Bahan Baku Pembuatan Pupuk Organik Cair. Fakultas Kehutanan Universitas Mulawarman, Indonesia. Jurnal Hut Trop 1(2): 120-127
Maulani N.H. 2019. Pengaruh Kombinasi Pupuk Organik dan Pupuk Kalium Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Melon (Cucumis melo L.). Fakultas Agribisnis Dan Rekayasa Pertanian Universitas Subang. Jurnal Agrorektan 6(2).
Nasution., Juwita, F., Mawari, Lisa., Meiriani. 2014. Aplikasi Pupuk Organik Padat dan Cair Dari Kulit Pisang Kepok Untuk Pertumbuhan dan Produksi Sawi (Brassica juncea L.). Jurnal Online Agroeteknologi, 2(3): 1029 – 1037. ISSN No 2337 – 6597.
Nisa, K. 2016. Memproduksi Kompos dan Mikro Organisme Lokal (MOL). Jakarta: Bibit Publisher.
Rachim, B. 1995. Penggunaan Logam-logam Polivalen Untuk Meningkatkan Ketersediaan Fosfat dan Produksi Jagung Pada Tanah Gambut, Disertasi, Program Pascasarjana IPB, Bogor
Prayoda, R., Juhriah Z. Hasyim, S. Suhadiyah. 2015. Pertumbuhan dan produksi tanaman melon (Cucumis melo L. var. action) dengan aplikasi vermikompos padat. Jurnal Biologi 1 (1) : 1-8.
Dianti, R. 2015. Pengaruh Penambahan Kapur Dolomit dan EM4 Pada Media Tanah Gambut Terhadap Pertumbuhan Tanaman Jagung Manis (Zea mays var. saccharata Sturt). Skripsi. Fakultas Tarbiyah dan Ilmu Keguruan. Institut Agama Islam Negeri Palangka Raya. Palangka Raya.
Salisbury, F.B., & C.W. Ross. 1995. Fisiologi Tumbuhan. Jilid 1 Terjemahan Diah R. Lukman dan Sumaryo. ITB, Bandung.
Simanungkalit, R. D. M., Suriadikarta, D. A., Saraswati, R., Setyorini, D. & Hartatik, W. 2006. Pupuk organik dan pupuk hayati. Balai Besar Penelitian dan Pengembangan Sumberdaya Lahan Pertanian. Bogor.
Sirenden, R. T., Suparno, S. & Winerungan, S. A. J. 2015. Hasil Tanaman Melon (Cucumis Melo, L) Setelah Pemupukan Fosfor Dan Gandasil B Pada Tanah Gambut Pedalaman. Agripeat, 16(01), 28-35.
Sitompul, S & Guritno, B., . 1995. Analisis Pertumbuhan Tanaman. Yogyakarta. Gadjah Mada University Press. 160-171.
Sukrianto, S., & Munawaroh, M. 2021. Pengaruh Pemberian Berbagai Konsentrasi POC Urin Kelinci Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Semangka (Citrullus Lanatus). Jurnal Agrosains dan Teknologi 6(2), 89-98.